Çocuk, Ergen ve Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Görev & Yetkiler :
1-GEBE BİLGİLENDİRME SINIFI: İl Sağlık Müdürlüğünün göndermiş olduğu ilçemizdeki gebelik ön tanısı alanların listeleri aile hekimlerine bildirilir .Aile hekimliğinde yapılan gebe eğitimlerinin verileri toplanıp aylık ve üç aylık şeklinde İl Sağlık Müdürlüğüne üst yazı ile bildirilir.
2-18 YAŞ ALTI GEBE BİLDİRİMİ: Aile hekimlerinin 18 yaş altı gebe tespitini yaptığı anda İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer kurumlar arasında iletişimin yapılmasını ayrıca hastanede tespit edilen 18 yaş altı gebelerin de aile hekimine bildirimi sağlanır.
3-MİSAP(Misafir Anne Projesi): İl sağlık müdürlüğünün MİSAP kapsamındaki bildirdiği son bir ayına ve son bir haftasına giren gebelerin isim listesi ve tutanakları Aile Hekimliklerinden istenerek üst yazı ile İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir. Misafir anne uygulamasını kabul eden gebelerimizin nakli için gerekli düzenlemeler yapılır. Kabul eden gebeler için sistem üzerinden süreç oluşturulmaktadır.
4-EVDE DOĞUM: Aile Hekimlerinin bildirmiş olduğu evde doğum yapma riski olan gebelerin evde ziyareti yapılıp evde doğumun riskleri hakkında bilgi verilir ,il sağlık müdürlüğüne gerekli evraklar gönderilir. Gebe planlı veya plansız evde doğum yapmışsa evde ziyareti gerçekleştirilip gerekli eğitimler yapılır ve evraklar İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir.
5-ANNE ÖLÜMÜ: Anne ölümü bildirimi yapıldığı zaman Aile Hekimlerinden istenen evraklar İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir. Ayrıca aylık olarak bölgemiz özel ve kamu hastanelerinden alınan anne ölümleri verileri toplanarak İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir.
6- 15-49 KADIN BİLDİRİM FORMU: Ocak ve Temmuz aylarında aile hekimliklerinden alınan formların istatistikleri yapılıp icmalleri İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilir.
7-EVLİLİK ÖNCESİ DANIŞMANLIK: Aile hekiminin aylık olarak göndermiş olduğu veriler toplanıp İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir.
8-ÖLÜ DOĞUM: Ölü doğum yapan gebelerin , Aile Hekimlerinden istenen evrakları İl Sağlık Müdürlüğüne üst yazı ile gönderilir.
9-BEBEK ÖLÜMÜ: Aile hekiminin göndermiş olduğu bebek ölümü ile ilgili evraklar üst yazı ile il sağlık müdürlüğüne gönderilir.
10-ÇOCUK ÖLÜMÜ(1-4 YAŞ): Aile hekiminin göndermiş olduğu çocuk ölümü ile ilgili evraklar üst yazı ile İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir.
11-YENİ DOĞAN GÖRME TARAMA(ROP):Prematüre doğup görme taraması tekrarı istenen ve zamanında muayenesine gitmeyen bebeklerin bildiriminin Aile Hekimlerine yapılması, bu bebeklerin muayene sonuçlarının İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanır. Yabancı uyruklu olup aile hekimi olmayan bebeklerin ev ziyareti yapılarak hastaneye yönlendirilir. Sonuçlar İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilir.
12-ACİL OBSTETRİK BAKIM(AOB): İl Sağlık Müdürlüğünün planladığı eğitimler Aile Hekimlerine duyurulur , broşür-kitap dağıtımı sağlanır.
13-ANNE SÜTÜ VE BEBEK DOSTU KURULUŞLARI PROGRAMI: Bu kapsamda Aile Hekimliğinde çalışanların eğitimlerinin tamamlanmasını ,gerekli değerlendirmenin yapılmasını, bakanlıkça düzenlenen unvanın kurumlara iletilmesini sağlamak. Yılda bir kez bu kurumların değerlendirme takibi yapılır, İl Sağlık Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar sağlanır.
14-YENİDOĞAN İŞİTME TARAMA PROGRAMI(YİTP): İl Sağlık Müdürlüğünce gönderilen takipli-sevkli-taraması yapılmayan-sağlam risk nedeniyle sevk edilen bebeklerin listeleri Aile Hekimliklerine ulaştırılıp takibinin yapılması sağlanır. Yabancı uyruklu olup Aile Hekimi olmayan bebeklerin ise ev ziyaretleri sırasında YİTP hakkında bilgi verilip gerekli muayeneleri için hastaneye yönlendirilir.
15-OKUL ÇAĞI İŞİTME TARAMASI: İlçe Sağlık Müdürlüğü bölgesindeki ilkokul birinci sınıf öğrencilerine yıl içerisinde işitme tarama testleri uygulanmakta ,sevkli ,riskli ,teste uyumsuz öğrenciler belirlenip KBB polikliniğine yönlendirmesi yapılır. Pandemi nedeniyle yapılamayan birinci sınıflarında (bu yıl dördüncü sınıf olan) taraması yapılmaktadır.
16-SPİNAL MUSKÜLER ATROFİ(SMA): İl Sağlık Müdürlüğünün gönderdiği SMA şüpheli listesinin aile hekimliklerine bildirilmesi ,genetik sonuçlarını gönderen Aile Hekimlerinin yazısının İl Sağlık Müdürlüğüne gönderiminin sağlanması. SMA kanı taşıma kabının Aile Hekimliklerine iletilmesi sağlanır.
17- TALASEMİ(HEMOGLOBİNOPATİ): İl Sağlık Müdürlüğünün gönderdiği talasemi şüpheli listesinin aile hekimlerine bildirilmesi ,hematoloji sonuçlarını gönderen Aile Hekimlerinin yazısı İl Sağlık Müdürlüğüne iletilir.
18-OKUL SAĞLIĞI: İlçe Sağlık Müdürlüğü bölgesindeki özel ve kamu okullarının (kreş , anaokulu , ilkokul, ortaokul, lise) tümünün okul sağlığı projesine göre ziyaret edilip gerekli değerlendirmeler yapılıp evraklar hazırlanıp veriler HSYS sistemine kaydedilir.
19-GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ (GKD) : İl Sağlık Müdürlüğünün planladığı eğitimler Aile Hekimlerine duyurulur ,gerekli yazışmalar sağlanır.
20- NEONATAL TARAMA PROGRAMI (NPT) : Neonatal tarama programının günlük olarak takibi yapılır. Sorunlu numuneler telefon ve üst yazı ile TSM ve İl Sağlık Müdürlüklerine bildirilir. Topuk kanları Toplum Sağlığı Merkezlerinden ve İl Sağlık müdürlükleri tarafından günlük toplanır ve Yenidoğan Tarama laboratuvarına gönderilip takibi yapılır.
Topuk kanı taraması için ilk kan örneği, doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde hastanede alınmalıdır. Kanı taraması için ikinci kan da doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde doğumun gerçekleştiği hastanede veya aile hekimliğinde alınarak gerekli merkeze gönderilmelidir.
Fenilketonüri nedir? Fenilketonüri kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asidi metabolize edemezler, sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beynine zarar verir ve çocuğun ileri derecede zihinsel yetersizliği olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Doğumsal hipotiroidi nedir? Doğumsal hipotiroidi doğumdan başlayan tiroid hormon eksikliğidir. Tiroid hormonları boynun ön tarafında yer alan ve bir iç salgı bezi olan tiroid bezinden salgılanır. Hipotiroidili bebeklerde tiroid bezi hiç gelişmemiş ya da normalden küçük gelişmiş olabileceği gibi normal görünümde olsa da iyi çalışmadığından tiroid hormon salınımı yetersizdir. Tiroid hormonları bebek ve çocuklarda büyüme, bebeklerde beyin gelişiminin normal ilerlemesi için elzemdir. O nedenle tiroid hormon eksikliği (hipotiroidi) büyüme ve zihinsel gelişmeyi olumsuz etkiler.
Biyotinidaz eksikliği nedir? Biyotinidaz eksikliği kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklarda doğuştan bir vitamin eksikliği nedeniyle, vücuda yakıt üretimi basamaklarında aksama vardır. Bu vitamin eksikliğinin sonucunda göz çevresi, ağız çevresi, burun deliklerinin çevresi ve bebek bezi bölgesinde başlayan cilt lezyonları kısa sürede vücuda yayılabilir. Bu cilt bulguları ile eş zamanlı saç, kirpik ve kaşlarda dökülme başlar. Asit maddelerin birikimi nedeni ile sık ve derin solumaya başlayan hastada komaya kadar ilerleyen bilinç değişikliği gelişir. Tedavi edilmeyen kriz ölüme yol açabilir. Kriz gelişmediği dönemde az da olsa vücutta biriken bazı asit maddelerin, uzun dönemde görme ve işitme siniri üzerine olumsuz etkisiyle kalıcı görme ve işitme kayıpları gelişebilir. Kistik
Fibrozis nedir? Kistik Fibrozis esas olarak akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Kistik fibrozisli bebeklerde hastalık ile bulgular çeşitli yaşlarda ortaya çıkabilir. En sık rastlanan şikayetler tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sık hastalanma ve aldıkları besinleri yeterince sindiremedikleri için bol miktarda yağlı pis kokulu dışkılama ve yeterli kilo alamamalarıdır. Yenidoğan taraması sayesinde erken tanı alan kistik fibrozisli hastalar uygun diyet, ilaçlar ve fizyoterapi ile tedavi edilirler. Kistik fibrozis hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte her geçen gün bulunan yeni tedaviler sayesinde hastalar daha uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olabilmektedir. Konjenital adrenal
hiperplazi nedir? Konjenital adrenal hiperplazi (KAH) böbrek üstü bezlerinin yaşam için gerekli olan kortizolü (ve bazen de vücudun tuz dengesini ayarlayan hormonu: aldosteron) yeterli üretemediği bir hastalıktır. Bu hormonların yapımı böbrek üstü bezinde bazı enzimlerin yardımı ile olur ve bu hormonlar vücudun strese karşı savaşmasında, tuz dengesinin sağlanmasında elzemdir. Eksikliğinde, böbrek üstü bezlerinde yetmezlik gelişir ve hayatı tehdit eder, fark edilemediği için ciddi enfeksiyonlara maruziyet ve bebeklik dönemlerinde ishal nedeniyle ölümlere neden olur. Erken tanı ile tıbbi ve cerrahi tedavisi mümkün olup, hastaların sağlıklı bir ömür sürmesi söz konusudur.
Spinal müsküler atrofi (SMA) nedir? Kalıtsal, nöromüsküler (kas ve sinirler ile ilgili) bir grup hastalığa verilen addır. Hastalık kaslarda ilerleyici tarzda güçsüzlük ve kas kaybı ile karakterizedir. Hastalığın dört tipi vardır ve en sık görüleni yaklaşık %60-70 görülme oranı ile SMA Tip I’dir. SMA Tip I en sık görülen form olmakla birlikte, ciddi solunum yetmezliği ve nihayetinde iki yaşından önce hastanın kaybıyla sonuçlanan en ağır ve ölümcül formudur. Diğer formları daha geç başlangıçlı ve daha hafif klinik bulgularla seyreder. Hastalığın erken tanınması halinde hastalık yeni tedavi seçenekleri ile kontrol altına alınabilmekte ve hastaların yaşam kalitesi artmaktadır.
21-Müdürlük içi ve dışı yazışmaları yapmak.